Satsingsområder OLD


Sisas satsingsområder

Arbeid, aktivitet og utdanning

Sisa bidrar gjennom sitt arbeid til at flere har kommet ut i arbeid eller skolegang.

Sisa har hele tiden fokus på mestring i møte mellom enkeltmennesker som av ulike grunner står utenfor arbeidslivet og/eller utdanningssystemene.

For noen er det viktig å være med på ulike aktiviteter som Sisa arrangerer alene eller sammen med andre. De får muligheten til å gå i sitt eget tempo, samtidig som de får kjærlige dytt om de selv ønsker det. Det kan for noen ta lang tid før de kommer tilbake til arbeid og/eller utdanning, og da er det viktig i mellomtiden å ha noen aktiviteter med trygge rammer rundt.

Sisa har samarbeid med Aksis hvor noen av de som ønsker å prøve seg i arbeid på Sisa blir formidlet gjennom Aksis. NAV er en viktig samarbeidspart og noen brukere i NAV-systemet har arbeidspraksis på Sisa.

Næringslivet i Alta er interessert i Sisa, og vi har sponsoravtale med noen, men ønsker kontakt og samarbeid med flere.

Videregående skole og ungdomsskolene: Vi tar i mot elever både fra ungdomsskolene og fra videregående skole i kortere eller lengre perioder for praktisk læring og sosial trening.

Flyktningetjenesten har samarbeidsavtale med Sisa I forhold til å lage koblinger mellom nordmenn og de som bosettes som flyktninger I Alta kommune.

Alle som knyttes til Sisa kaller vi Sisavenner.

 

Barn- og unge

Sisa har gjennomført prosjekter som har vært rettet spesielt inn mot barn- og unge, men har også en del aktiviteter som passer for barn- og unge sammen med voksne.

Juleverksteder, sommerleir for barn og unge og ulike turer er med på å gi et tilbud til unge alene eller hele familier.

 

Flergenerasjonsperspektiv

Sisa vil jobbe aktivt for å motvirke sosial isolasjon. Gjennom å jobbe frem aktiviteter hvor både barn, unge, voksne og eldre deltar sammen. Det er viktig å skape kontakt og samarbeid på tvers av genereasjonene, derfor vil Sisa ha et spesielt fokus på dette når vi lager aktiviteter.

 

 

Folkehelse

Folkehelse er det Sisa først og fremst ønsker å fokusere på, fordi det har med hele mennesket å gjøre, og det er primært innenfor folkehelse at forebygging av uhelse kommer inn.

 

Empowerment

Empowerment anser Sisa for å være et viktig element i all tenking og har derfor fokus på at hvert enkelt menneske blir styrket til å finne sin egen kraft.

 

Flerkulturalitet

Sisa er opptatt av det kulturelle mangfoldet og jobber aktivt for at mennesker fra andre land skal kunne finne seg til rette og bidra til lokalsamfunnet på en positiv måte.

 

Hjelp til selvhjelp

Hjelp til selvhjelp henger nøye sammen Empowerment. Vi ønsker å bidra med en type hjelp som gjør at mennesker lærer å hjelpe seg selv og derigjennom også andre på samme måte.

 

Selvorganisert selvhjelp

I Sisas lokaler er det selvorganiserte selvhjelpsgrupper som møtes, her kan mennesker som trenger noen å snakke med samles samtidig som de jobber med egne livsproblemer.

 

Fattigdomsproblematikk

Sisas arbeid forgår ofte i miljøer som preges av fattigdomsproblematikk, og da definerer vi fattigdom på to ulike eller sammenfallende måter. Det kan være at mennesker har det trangt økonomisk og/eller at de mangler sosialt nettverk. Sisa samarbeider med Batteriet Nord som har spesiell fokus på disse gruppene. En viktig samarbeidspart lokalt i Alta er KIWI hvor vi to dager i uka henter mat som er i ferd med å gå ut på dato.

 

Å bruke begrepet fattigdom kan gi mange assosiasjoner, men det er et faktum at en del mennesker i vårt rike samfunn er fattig på penger/og eller nettverk.

En klok mann, professor i sosialmedisin, Per Fugelli, definerer tre helseperspektiver for det moderne mennesket:

De tre viktigste helsekildene for det moderne menneske i dette landet:

1.    Verdighet – sett og godtatt som deg -med din Gud din hud, din seksualitet, din kropp, din livsstil, verdighet, respekt og selvrespekt er viktigste vitamin for tida.

2.    Handlingsrom i eget liv, at du opplever at du har en rimelig eiendomsrett til deg selv, at du ikke blir overstyrt og er i bur.

3.    Kanskje det aller viktigste… For å ha god helse, så må mennesker ha en flokk som bryr seg om deg og som du er glad i – tilhørighet.

Alle tre punktene finner også Sisa som viktige, og er nettopp det Sisa alltid har hatt som grunnlag for alt sitt arbeid.

En del av de som har blitt Sisavenner har derigjennom også fått et nettverk. De har fått en flokk de trives sammen med.

 

Konkrete tiltak som drives av Sisa

Aktiviteter for alle

Felles aktiviteter, som er gratis, for å smelte mennesker sammen er viktig for Sisa å bidra med. Dette fordi hovedparten av Sisas aktiviteter ikke skal utelukke noen fordi de ikke har penger. Det er enkelte kurs som det koster noe å delta på, men disse har vi har som mål å få sponset i størst mulig grad.

 

Matlevering

Fordi det å være fattig også er tabubelagt er det ikke alle som ønsker å komme til Sisa for å hente mat. Derfor yter også Sisa en tjeneste med å levere mat hjemme hos de som ber om det. Men mange kommer til Sisa og får levert mat. 

 

Kunst og kultur

Sisa har kunst og kultur som hovedelement i all sin virksomhet fordi vi erfarer at det er kunsten som binder mennesker sammen til en flokk. Vi trenger alle en flokk å høre til. Vår definisjon på kunst og kultur omfatter all fra det rent amatørmessige, brukskunst og profesjonell kunst. 

Vi maler Kongen er et nasjonalt maleprosjekt der mennesker med ulik bakgrunn gis muligheten til å bidra med å male portrett av HM Kong Harald.

Veiviser’n en infoguide som presenterer fritid, frilufts og kulturaktiviteter i Altasamfunnet. I tillegg har 14 håndtverksprodusenter utsalgssted der.

 

Rus- og psykisk helse

Gjennom samarbeid med daglig leder, Siv Helen Rydheim, i bedriften Psykogsunn AS, ønsker Sisa å fokusere på bedringsprosesser/Recovery. Sammen har vi konkrete forslag om tiltak som fører til at mennesker som har behov for drahjelp kommer i gang recoveryprosesser. Mange av aktivitetene Sisa gjennomfører er godt egnet å være med på for alle som har behov for fellesskap.

 

Samarbeidspartnere

For Sisa er det svært viktig å jobbe i nettverk som strekker seg langt ut over Alta og Finnmark, vi har samarbeid med mange allerede. Vi hilser også nye samarbeidspartnere velkommen!

www.Batteriet.nowww.Bikuben.nowww.Finnmarksnettverket.nowww.IMDI.noKafe Blå, LakselvPsykogsunn ASAlta Røde Kors Veiledningssenteret for pårørendei Nord-Norge, NFU, Alta Norsk forbund for utviklingshemmede

Check Also

4. Nasjonal scene for selvutvikling