Om Sisa

Sammendrag

Ideell organisasjon og kulturbedrift

Kultursenteret Sisa er en ideell organisasjon som ble etablert i 2007. Sisa kan også ses som en kulturbedrift som gjennom ulike prosjekter sysselsetter 2,2 stillinger i tillegg til flere prosjektengasjerte og frivillige.

 

Sisa omsetter for 1,7 millioner som er finansiert gjennom ulike prosjekter med forskjellige bidragsytere. Inkludert i dette er også samarbeidsavtalen med Alta kommune.

 

Sisa jobber innenfor folkehelseperspektivet og skaper god folkehelse til mennesker med ulik bakgrunn. Det er kunst og kultur som er verktøyene og metoden til Sisa sitt arbeid. Gjennom å skape noe sammen møtes, mennesker, de blir kjent med hverandre og kan lære av hverandre.

Det kulturelle mangfoldet er viktig for Sisa. Det er en samfunnsinvestering å jobbe godt og langsiktig med å tilpasse de flerkulturelle miljøene til det norske samfunnet slik at de både finner en plass og samtidig kan være til nytte for lokalsamfunnet.

Sisa er prosjektfinansiert der ulike prosjekter definerer arbeidsoppgaver og inntekt til Sisa.

Foreningshus med mange aktiviteter

Sisa er også et foreningshus hvor til sammen 10 ulike organisasjoner bruker Sisa til møter og festlige arrangementer.  I tillegg samarbeider Sisa med NFU (funksjonshemmedes forbund), Blindeforbundet og andre særorganisasjoner. Sisa jobber med å blande ulike mennesker slik at aktivitetene i stor grad bærer preg av deltakere med ulik bakgrunn

Sisa er åpen alle dager i uka hele året. Til sammen 35-40 personer bruker Sisa daglig. Inklusive foreningsaktiviteter. Vi har mennesker fra «hele verden» innom oss og vi gjør et arbeid overfor disse om de blir i Alta eller må reise tilbake til hjemland. På den måten oppnår en «dobbel gevinst» ved at de får kunnskaper om norsk samfunnsliv, demokrati, kvinnesyn, barneoppdragelse – kunnskaper som er viktig også ved retur til hjemland.

Det er gjennom ulike aktiviteter, deltakelse på kurs, feiringer og foreningsarbeidet som gjør at mennesker møtes. Tidligere var Sisa også en åpen møteplass hvor folk kunne stikke innom, men etter at vi flyttet til Rådhuset har det skjedd en reduksjon i dette.

 

Beskrivelse av Kultursenteret Sisa

Kultursenteret Sisa ble etablert for 5 år siden og er en ideell organisasjon med fokus på koblingen mellom kultur og folkehelse. Utgangspunktet er at kulturen skaper god bolyst som skaper god folkehelse. Sisa kan også ses som en kulturbedrift som gjennom ulike prosjekter finansierer tilsammen 2, 2 stillinger i tillegg til flere personer på korttidsoppdrag og mange frivillige.

 

Sisa er åpen hele uka og hele året. Det er i snitt rundt 35 personer som bruker Sisa hver dag. I tillegg kommer enkelte arrangementer i og utenfor Sisa sine lokaler. Dette er likevel en betydelig nedgang etter flytting fra sentrum. Sisa er mangfoldig. Mange mennesker fra inn og utland med ulik bakgrunn kommer sammen.

 

Sisa er en sosial entreprenør, og er som andre sosiale entreprenører fokusert på løsninger. Sisa er en samfunnsaktør som bidrar på områder det offentlige ikke selv har kapasitet til, men som kan utgjøre en stor forskjell i livet for enkeltmennesker og utsatte grupper. Sisa finner utradisjonelle løsninger på problemer.

 

Ansatte og ressurser

Sisa sysselsetter 2, 2 stillinger. I tillegg kommer prosjektansatte på timebasis og andre engasjementer. All inntekt kommer fra prosjekter. Sisa har ingen egen drift.

1/1 daglig leder er sosialantropolog med fokus på integrering

1/1 aktivitetsleder er utdannet kokk med fagbrev og medlem av kokkenes mester laug

20 % data og info ansvarlig er utdannet dataingeniør

Prosjektansatte

20 % sosialantropolog med fokus på integrering. Altaguide.

20 % lærerutdannet. Veiviser’n.

I tillegg kommer mange frivillige med ulike erfaringer og bakgrunn

 

Økonomi på Sisa

Alta kommune har hele tiden vært en viktig bidragsyter til Sisa. Det har vært en utvikling i Alta kommunes bidrag hvor Sisa i starten mottok prosjektmidler til Alta kommune i 2012 vedtok å kjøpe tjenester av Sisa. Sisa har et total budsjett på kr 1,7 million hvor IMDi og Nav Arbeids og velferdsdirektoratet utgjør en stor del av de økonomiske midler.

 

Samfunnsøkonomisk investering

Det er god samfunnsøkonomi å jobbe med grupperinger som normalt har problemer med å finne sin plass i lokalsamfunnet. Marginaliserte grupper har lett for å styrkes gjennom at andre som befinner seg i samme situasjon er lette å rekruttere til miljøet. I Norge har vi mange eksempler hvordan en feilslått innvandringspolitikk medfører store kostnader for lokalsamfunnene. Groruddalen i Oslo er et kjent eksempel på dette.

 

Det er viktig å organisere de som kommer nye i gode og positive fellesskap, samt anerkjenne og støtte ildsjelenes utrettelige arbeid. Dette kan gjøres ved å vise vei for de som kommer nye og er med på å skape god bolyst for mange flere mennesker enn det som er tilfellet i dag.

Offentlig sektor klarer ikke alle oppgavene alene og kan derfor nyte godt av et supplement fra frivillig sektor.

 

Samarbeidspartnere som også bidrar med økonomi til Sisa

Alta kommune, NFU, Finnmark fylkeskommune, NAV Arbeids og velferdsdirektoratet, IMDi, Sametinget.

I tillegg til lokale organisasjoner og næringsliv Alta Røde Kors, Eltele, Avinor, FUNKIS, Grieg Seafood, Sparebanken Nord-Norge og Veerde.

 

Faglig ekspertise

Professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen berømmer Sisa sin måte å jobbe på. Hylland Eriksen har ledet et 5-årig forskningsprogram i forhold til integrering. Sisa har tatt i bruk mye av de erfaringer og metoder som dette programmet påpeker. Sisa bruker sosialantropologi som faglig fundament.

 

Arbeidsmetode

Gjennom bruk av kunst og kultur som verktøy skaper Sisa møter mellom mennesker. I møtet mellom mennesker skapes det nye sosiale rom hvor mennesker blir kjent med og lærer av hverandre.

 

Check Also

4. Nasjonal scene for selvutvikling